Kunst voor de kunstzinnigen

Kunst is door de eeuwen heen veel veranderd, maar één ding blijft hetzelfde: kunst schept altijd leven. Of het nu gaat om een schilderij of een beeldhouwwerk, het project verkent de kunstwerken, maar ook de levens die ze geïnspireerd kunnen hebben. Of het nu gaat om een schilder als Jan van Eyck of Jan Brueghel de Oude, of misschien de kunstenaars van vandaag zoals Ai Weiwei, de invloed van kunst overstijgt de tijd. Tegenwoordig is het overal te halen zoals Kunst verkrijgbaar via www.artihove.nl. “De menselijke verbeelding leeft vandaag dankzij de kunst. De muurschilders van vandaag zullen ook in de toekomst herinnerd worden als mensen kunst creëren om onze cultuur te behouden en onze wereld te verbeteren,” zei Weiwei.

Kunstenaars die wereldburgers zijn

Kunstenaars als Ai Weiwei staan bekend om het gebruik van moderne technieken om zeer levendige en waarheidsgetrouwe portretten te maken die het uiterlijk van traditionele olieverfschilderijen oproepen. Ai’s grootschalige schilderijen van het dagelijks leven bevatten vaak massa’s mensen in stedelijke omgevingen die eruit zien alsof ze in een enorme hal staan, zeer geschikt als jubileum cadeau ideeën voor collega. Hij verkent vaak de delicate en vaak belachelijke relaties tussen mensen die strijden tegen veel van de sociale problemen in het moderne China. In 2007 schilderde hij een portret van zichzelf op een witte muur van een openbare universiteit in Beijing, dat werd beklad door een student die zijn gezicht zwart spoot. Vorig jaar sloeg een man Ai in elkaar over de vraag of Ai’s laatste project kunst of propaganda was, en naar verluidt werd hij door Ai zelf in elkaar geslagen.

Wat Du’s project betreft, is hij van plan de muurschilderingen met acryl op een houten raamwerk te schilderen een alternatief voor een abstracte bronzen beelden webshop. Hij hoopt dat de schilderijen kunnen worden overgebracht naar verschillende musea over de hele wereld, waaronder het Louvre en het Musee d’Orsay in Parijs, de Tate Gallery in Londen, en het British Museum en het National Museum of China in Beijing.

In zijn project “Lens on the World” uit 2013 schilderde Du massieve muurschilderingen in Berlijn en Parijs. In “Lens on the World” schildert Du beelden van beroemde kunstenaars en beroemde kunstenaars met hun creaties, waarbij hij de rol van de kunstenaars en belangrijke historische momenten in de geschiedenis laat zien.

Kunst emotioneerd steeds vaker

We vroegen Huichao of de kunstenaarsportretten in “Art in Progress” hem aan het huilen maakten, net als de eerste keer dat hij “Art in Progress” zag, de bekroonde documentaire over de kunstenaars van de Dada-beweging. “Deze keer waren er geen tranen voor mij,” zei Huichao. “Ik moest lachen om sommige portretten en mensen die ik grappig vond.”

Huichao zei dat de portretten die hij heeft geschilderd bedoeld zijn om “de huidige wereld te interpreteren,” en dat hij denkt dat ze vooral geïnspireerd zijn door kunstenaars als Ai Weiwei en de echte kunstenaars van de 21e eeuw. “Kunst is een recht van het individu, en een kunstenaar zou een vrij individu in de samenleving moeten zijn, en dat is de boodschap die ik met mijn werk wil uitdragen,” zei Huichao. “Ze zijn verschillend en ze zullen ook in de toekomst verschillend zijn, en kunst zal leven creëren.” Huichao’s “Art in Progress” project zal te zien zijn in het Louvre’s Monologue Art Festival van 19 feb. tot 1 december.