Keyless entry-systemen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ze bieden een handige en gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot uw auto of huis zonder dat u een traditionele sleutel nodig hebt. Dit gemak brengt echter ook nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Dieven hebben nieuwe manieren gevonden om uw auto te stelen of in uw huis in te breken via sleutelloze toegangssystemen. In dit artikel bespreken we de tips en trucs die u moet weten om diefstal met keyless entry te voorkomen en aan te pakken.

Sleutelloze toegangssystemen en hoe ze werken

Keyless entry systemen maken gebruik van radiofrequentie-identificatie (RFID) technologie om te communiceren met uw auto of huis. Met deze systemen kunt u de deuren ontgrendelen, de motor starten of de lichten aanzetten zonder een fysieke sleutel te gebruiken. Er zijn twee hoofdtypen sleutelloze toegangssystemen: passieve en actieve.

Met passieve keyless entry krijgt u toegang tot uw auto of woning zonder dat u op een knop van de sleutelhanger hoeft te drukken. In plaats daarvan detecteert het systeem de aanwezigheid van de sleutelhanger en ontgrendelt het automatisch de deuren of start het de motor. Bij actieve keyless entry daarentegen moet u op een knop op de sleutelhanger drukken om de deuren te ontgrendelen of de motor te starten.

Soorten keyless entry systemen

RKE-systemen gebruiken een traditionele sleutelhanger om de deuren te vergrendelen en te ontgrendelen, en het alarm af te laten gaan. Dit is het meest elementaire type sleutelloze toegangssysteem en wordt vaak aangetroffen in oudere modellen.

PKE-systemen gebruiken een sleutelhanger die met de auto of het huis communiceert om de deuren te ontgrendelen of de motor te starten. Ze zijn geavanceerder dan RKE-systemen en worden vaak gebruikt in nieuwere modellen.

Smart key-systemen gebruiken een sleutelhanger die met de auto of thuis communiceert om de deuren te ontgrendelen of de motor te starten. Ze zijn vergelijkbaar met PKE-systemen, maar bieden ook extra functies zoals starten op afstand en sleutelloze ontsteking.

Hoewel sleutelloze toegangssystemen gemak bieden, komen ze ook met hun eigen reeks kwetsbaarheden. Dieven hebben verschillende manieren gevonden om deze kwetsbaarheden uit te buiten en uw auto te stelen of in uw huis in te breken.

Een van de meest voorkomende methoden van diefstal met keyless entry is de relaisaanval. Bij deze methode gebruiken dieven een apparaat om het signaal van de sleutelhanger op te vangen en te versterken om de auto of het huis te ontgrendelen. Dit kan van buiten uw huis gebeuren, zelfs als uw sleutelhanger binnen ligt.

Dieven kunnen ook signaalverstoorders gebruiken om het signaal van uw sleutelhanger te blokkeren, zodat u uw auto of huis niet kunt vergrendelen. Ze kunnen dan wachten tot u vertrekt en zich toegang tot uw eigendom verschaffen.

Dieven kunnen uw sleutelhanger ook klonen door het signaal op te vangen en een dubbele sleutelhanger te maken. Zo kunnen ze zich toegang tot uw auto of huis verschaffen zonder dat u het weet.

Veel voorkomende methoden van diefstal met sleutelloze toegang

Nu we de kwetsbaarheden van keyless entry-systemen hebben behandeld, laten we eens kijken naar de veelvoorkomende diefstalmethoden met keyless entry.

Autodiefstal is een van de meest voorkomende vormen van diefstal met keyless entry. Dieven kunnen uw auto gemakkelijk stelen door met behulp van relais de deuren te ontgrendelen en de motor te starten. Ze kunnen dan met uw auto wegrijden zonder dat ze een fysieke sleutel nodig hebben.

Dieven kunnen ook sleutelvrije toegang gebruiken om in uw huis in te breken. Ze kunnen relaisaanvallen gebruiken om de deuren te ontgrendelen en zich toegang tot uw woning te verschaffen. Eenmaal binnen kunnen ze uw waardevolle spullen stelen en schade aan uw huis toebrengen.

Preventietips: extra veiligheidsmaatregelen om uw eigendom te beschermen

Hoewel sleutelloze toegangssystemen hun kwetsbaarheden hebben, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om uw eigendom te beschermen. Een slotenmaker kan u goed advies geven over wat de mogelijkheden zijn. Hier volgen enkele preventietips.

Een van de beste manieren om diefstal met keyless entry te voorkomen is het gebruik van extra veiligheidsmaatregelen. Stuursloten, wielklemmen en pedaalsloten kunnen het voor dieven moeilijker maken om uw auto te stelen. Investeer voor woningen in veiligheidssloten en beveiligingscamera’s om dieven af te schrikken.

Investeren in antidiefstalapparatuur zoals GPS-volgsystemen en startonderbrekers kan ook helpen om diefstal door middel van sleutelloze toegang te voorkomen. Deze apparaten kunnen u waarschuwen als uw auto wordt gestolen en kunnen voorkomen dat de motor wordt gestart zonder sleutelhanger.

Let op waar u uw sleutelhanger bewaart. Bewaar hem op een veilige plaats en uit de buurt van deuren en ramen. U kunt ook investeren in een signaalblokker om te voorkomen dat dieven het signaal opvangen.

Als uw auto of huis is gestolen, zijn er verschillende stappen die u onmiddellijk moet nemen. Dit is wat u moet doen:

Neem zo snel mogelijk contact op met de politie om de diefstal aan te geven. Geef hen zoveel mogelijk informatie, waaronder het merk en model van uw auto, het kenteken en de plaats waar hij is gestolen.

Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om een claim in te dienen. Geef hen het politierapport en alle andere documentatie die zij nodig hebben.

Als u een slim sleutelsysteem hebt, overweeg dan om uw sleutelhanger op afstand te wissen om te voorkomen dat dieven hem gebruiken om toegang tot uw auto of huis te krijgen.

Beveiligingsfuncties voor sleutelloze toegang om op te letten bij de aankoop van een nieuwe auto of woning

Wanneer u een nieuwe auto of woning koopt, is het belangrijk om te letten op beveiligingsfuncties voor keyless entry. Pincodes en vingerafdrukscanners kunnen uw sleutelloze toegangssysteem een extra beveiligingslaag geven. Ze vereisen een unieke code of vingerafdruk om toegang te krijgen tot uw auto of huis.

Nabijheidssensoren kunnen detecteren wanneer iemand probeert te knoeien met uw sleutelloze toegangssysteem en kunnen u waarschuwen bij verdachte activiteiten.

Signaalcodering kan voorkomen dat dieven het signaal van uw sleutelhanger opvangen en gebruiken om toegang tot uw auto of huis te krijgen.

Beveiligingstips voor sleutelloze toegang

Bewaar uw sleutelhanger op een veilige plaats en uit de buurt van deuren en ramen. U kunt ook investeren in een signaalblokkering voor de sleutelhanger om te voorkomen dat dieven het signaal opvangen.

Controleer regelmatig of er updates zijn voor uw sleutelloze toegangssysteem om ervoor te zorgen dat het up-to-date is met de nieuwste beveiligingsfuncties.

Wees waakzaam en let op verdachte activiteiten rond uw auto of huis. Als u iets ongewoons opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met de autoriteiten.