Hoe maak je olievlekken in je garage schoon

Onderhoud aan je auto is belangrijk en wie een garage heeft, plus de gouden handjes om het zelf te doen, zal af en toe onder de auto liggen om een klusje te klaren. Hierbij kan het gebeuren – of eigenlijk mag je verwachten dat het gaat gebeuren – dat er olie gemorst wordt. Deze olie zorgt vervolgens voor vlekken en wie de garagevloer geen vloercoating heeft, zal deze vlekken graag willen aanpakken, voordat ze niet meer te redden zijn. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je een olievlek uit de vloer? Er is een verrassend handig maniertje voor, met behulp van kattenbakvulling.

Stap 1: absorberen

Kattenbakvulling is gemaakt om vloeistof te absorberen. Of die vloeistof nou kattenurine is of olie uit je auto, dat maakt gelukkig niet zoveel uit. Daarom is kattenbakvulling een ideale hulp als het gaat om het schoonmaken van olievlekken. Allereerst begin je met het absorberen van de olie, door de kattenbakvulling over de vlek te strooien. Zorg ervoor dat de olievlek volledig is bedekt met de vulling en laat deze vulling vervolgens 24 uur op de vlek liggen. Op die manier trekt de olie helemaal in de vulling en heb je al heel veel van de gemorste olie op kunnen schonen. Je bent er echter nog niet helemaal vanaf, want er zal nog een droge vlek achterblijven.

Stap 2: verwijder de vulling

De volgende stap, is het verwijderen van de kattenbakvulling. Je veegt het op en gooit het weg. Doe dit overigens niet zo even in de vuilnisbak; olie valt onder het klein chemisch afval en zal dus met de nodige zorg verwijderd moeten worden. Je mag het ook niet door de wc spoelen, al is dat sowieso geen goed idee. Kattenbakvulling klontert als het nat wordt en dat is bepaald geen goed nieuws voor je toilet. De schadelijkheid van de olie is echter leidend en betekent dat je het naar de milieudienst zal moeten brengen. Hiervoor kan het zijn dat je een afspraak moet maken met de gemeente.

Stap 3: een beetje afwasmiddel op de vlek

Vervolgens ga je de droge vlek te lijf met wat afwasmiddel. Dat is een perfecte ontvetter en maakt de volgende stap in het reinigingsproces een stuk eenvoudiger. Laat het afwasmiddel goed inwerken op de vlek, voordat je verder gaat.

Stap 4: heet water toevoegen

Heet water maakt het de olievlek nog lastiger. Giet er wat kokend water overheen – niet teveel – en zorg dat het water zich vermengt met het restje olie en het wasmiddel.

Stap 5: schrobben!

Gebruik een harde borstel en schrob stevig in de vlek. Neem er de tijd voor, want de olie kan best diep in de vloer zijn getrokken. Door goed te schrobben, zal je ervoor zorgen dat ook de laatste restjes door het afwasmiddel gepakt zullen worden.

Stap 6: even wachten en afdeppen

Laat het opnieuw even rusten, voordat je het water absorbeert met een doek of een spons. Ook keukenpapier kan werken, als het water maar opgenomen wordt. Mocht het nog niet alle olie doen verdwijnen, probeer het dan gewoon nog een keer. Een paar keer herhalen zou genoeg moeten zijn.